Usitnjena klanična industrija

Bez autora
Mar 20 2011

Trenutno stanje stočarstva i klanične industrije u Sremu je nepovoljno, a udeo stočarstva u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji je mali. Dominira crno tržište, koje je nestabilno i podložno ciklusima, u čemu profitiraju nakupci i prerađivači, a ne proizvođači, dominiraju i male, usitnjene klanice, koje jedva zadovoljavaju domaće tržište, a kamoli da su osposobljene za izvoz. Najbolja potvrda toga je činjenica da ni ovaj region nije u stanju da ispuni kvote kada je u pitanju izvoz govedine i prerađevina od mesa u Evropsku uniju. U stečaju je i nekadašnja "perjanica" domaće klanične industrije mitrovački "Mitros", a i pored više puta datih izjava gradskih čelnika da se čine napori da se u njemu obnovi proizvodnja, za sada nema naznaka da će se to uskoro dogoditi.

Usitnjena klanična industrijaTrenutno stanje stočarstva i klanične industrije u Sremu je nepovoljno, a udeo stočarstva u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji je mali, ističe sekretar Udruženja za agrar Regionalne privredne komore Vladimir Vlaović.

Dominira crno tržište, koje je nestabilno i podložno ciklusima, u čemu profitiraju nakupci i prerađivači, a ne proizvođači, dominiraju i male, usitnjene klanice, koje jedva zadovoljavaju domaće tržište, a kamoli da su osposobljene za izvoz, dodao je on.

Najbolja potvrda toga je činjenica da ni ovaj region nije u stanju da ispuni kvote kada je u pitanju izvoz govedine i prerađevina od mesa u Evropsku uniju, ističe Vlaović.

On je naveo da je jednu od najvećih i najmodernijih klanica, i to ne samo u regionu Srem -Šid, iz stečaja kupio Big Bul.

U stečaju je i nekadašnja "perjanica" domaće klanične industrije mitrovački "Mitros", a i pored više puta datih izjava gradskih čelnika da se čine napori da se u njemu obnovi proizvodnja, za sada nema naznaka da će se to uskoro dogoditi.

"Mitros" je jedina klanica u Sremu koja ima kafileriju, ali ni ona ne radi.

Usvajanjem evropskih standarda u prehrambenoj industriji, tom pitanju će se morati posvetiti daleko veći značaj, nego što je to slučaj danas.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik